Sunday, June 22, 2025

λες να να μας πετάξουνε σε Καιάδες ;; - Νο 586


Ούτε οι μπουκμέικερς το παλαβό ετούτο δεν έχουνε σκεφτεί,
να δώσουνε πιθανότητες σε τέτοιο εξωφρενικό σενάριο δηλαδή,
πώς ίσως, πώς εάν, πώς μπορεί, πώς ποτέ δεν ξέρεις στη ζωή,
οι απόγονοι του Δαρείου και της Παρησσάτιδος μιάν αυγή,
να καταφέρουν ότι δεν καταφέρανε οι πρόγονοι τους στην αρχαία εποχή,
δηλαδή σε κάποιο Μαραθώνα ή Σαλαμίνα, η Δύση να στραπατσαριστεί,
και να μας πετάξουνε σε Καιάδες, όπως στο “Δις-ιζ-Σπάρτα” είχαμε δει...

Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις, λέγαν σοφά στα χρόνια μου οι παλιοί,
βέβαια τότε δεν ξέραμε τι είναι μπουκμέικερ και τι 'ναι κεφαλή πυρηνική !


Σημείωση :

Οι σύγχρονοι Ιρανοί συνδέονται με τους αρχαίους Πέρσες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εποχής του Δαρείου και της Παρησσάτιδος (η Παρησσάτις ήταν η μητέρα του Δαρείου Γ', του τελευταίου Αχαιμενίδη βασιλιά, και όχι του Δαρείου του Μεγάλου), μέσω ενός συνδυασμού γενετικών, πολιτισμικών και γλωσσικών δεσμών.

Παρόλο που η περιοχή του Ιράν έχει βιώσει πολλές εισβολές και μετακινήσεις πληθυσμών ανά τους αιώνες (όπως Άραβες, Τούρκους, Μογγόλους), γενετικές μελέτες δείχνουν μια σημαντική συνέχεια στον πληθυσμό. Οι σημερινοί Ιρανοί φέρουν γενετικά ίχνη που ανάγονται στους αρχαίους κατοίκους του Ιρανικού οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των Νεολιθικών αγροτών του Ζάγρου. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την ανάμιξη, υπάρχει ένας υποκείμενος γενετικός πυρήνας που συνδέει τους σημερινούς Ιρανούς με τους αρχαίους Πέρσες.    Η περσική κουλτούρα έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία από την αρχαία της κληρονομιά. Η σύγχρονη περσική γλώσσα (Φαρσί) είναι άμεσος απόγονος της Αρχαίας Περσικής, της γλώσσας που μιλούσαν οι Αχαιμενίδες, συμπεριλαμβανομένου του Δαρείου του Μεγάλου. Παρόλο που έχει επηρεαστεί από την αραβική μετά την ισλαμική κατάκτηση, η γραμματική και η βασική της δομή παραμένουν ιρανικές.

Εορτές και Παραδόσεις: Αρχαίες περσικές εορτές, όπως το Νοβρούζ (Περσική Πρωτοχρονιά), γιορτάζονται ακόμη και σήμερα στο Ιράν και σε άλλες χώρες με περσικές ρίζες. Η πλούσια περσική λογοτεχνία και τέχνη, αν και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, έχει τις ρίζες της στις αρχαίες παραδόσεις και τις διατηρεί ζωντανές.

Οι Ιρανοί διατηρούν μια ισχυρή αίσθηση ιστορικής ταυτότητας και συνδέονται με το ένδοξο παρελθόν της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ο Δαρείος ο Μέγας, ως ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της αρχαίας Περσίας, αποτελεί σύμβολο αυτής της ιστορικής συνέχειας.   Ενώ οι εισβολές και οι πολιτισμικές ανταλλαγές έχουν αναμφίβολα επηρεάσει τους Ιρανούς, η βασική σύνδεση με τους αρχαίους Πέρσες παραμένει ισχυρή, τόσο σε γενετικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο. Οι σημερινοί Ιρανοί είναι οι κληρονόμοι μιας μακραίωνης ιστορίας και πολιτισμού που ξεκινάει από τους αρχαίους Πέρσες.

________________________________________________________


Έμμετρο έργο από το βιβλίο "ΑΝΤΙ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ", 
του Π. Ματαράγκα, με αλήθειες, αιχμές και φαντασία,  
e-mail: pmataragas@yahoo.com
Επιμέλεια - προσαρμογή κειμένων Cathy Rapakoulia Mataraga



  ίσως..


    

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.